top of page

Verzorgen en opbaren

Het is niet nodig dat het lichaam van de overledene zo snel mogelijk moet worden verzorgd. Het kan zeker uren na het overlijden ook nog goed gedaan worden. Vanzelfsprekend moet de verzorging van de overledene goed en waardig gebeuren. Wij geven dit dan ook onze volle aandacht. Natuurlijk kan de familie de overledene zelf verzorgen en kleden. Heeft u daar moeite mee, dan kunt u de verzorging ook samen met mij doen.

'Opbaring kan in principe overal plaatsvinden, de
keuze is altijd aan u.'

Of u laat het aan ons over en u bent erbij aanwezig. U kunt het ook volledig aan ons overlaten. U beslist in deze.

Waar kan de verzorging plaatsvinden?

Het verzorgen van de overledene kan thuis of in de verzorgkamer van het rouwcentrum plaatsvinden. In zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen is het vaak ook mogelijk de overledene zelf te verzorgen en te kleden. Dit kan samen met de verpleging of samen met ons. Sommige mensen ervaren het zelf verzorgen of daarbij behulpzaam zijn, als zeer positief. Uiteraard verschilt dit van persoon tot persoon en u moet zich daartoe niet verplicht voelen.

Opbaren van de overledene

Volgens de Wet op de lijkbezorging kan opbaring overal plaatsvinden, mits er toestemming is van de rechtmatige eigenaar van het gebouw of de grond. De keuze is altijd aan u. 

Thuis

Opbaren thuis, in de eigen vertrouwde omgeving, kan heel mooi zijn en wordt vaak als zeer persoonlijk ervaren. Dit kan in de kist of op bed. Opbaring kan veelal ook in de eigen kamer in het verzorgingstehuis. Maar het kan ook op andere plaatsen, want opbaring kan in principe overal. Hierbij wordt altijd gebruik gemaakt van koeling.

In het rouwcentrum

Het opbaren van de overledene in een rouwcentrum kan ook heel mooi zijn. Rouwcentra zijn vandaag de dag sfeervol aangekleed. U kunt zelf kiezen van welk rouwcentrum u gebruik wenst te maken. In de rouwcentra is volop gelegenheid tot bezoek. 

bottom of page