top of page

Afscheid van een kind

Het zou zo moeten zijn dat kinderen de uitvaart van hun ouders regelen en niet andersom. Maar helaas gebeurt het al te vaak dat ouders de uitvaart van hun kind moeten regelen. En als men met het overlijden van een kind te maken krijgt, dan kan de wereld voor ouders en eventuele broertjes en zusjes op dat moment ineenstorten. Emoties, verslagenheid, verdriet, vragen over ‘waarom ons kind’ en ‘wat gaat er nu gebeuren!’ krijgen de overhand.

'De uitvaart moet geregeld worden en dan wil men nog maar één ding: het moet perfect zijn, want dat is het laatste dat nog voor een kind gedaan kan worden.'

De uitvaart moet geregeld worden en dan wil men maar een ding: het moet perfect zijn. Want dat is het laatste dat nog voor een kind gedaan kan worden. Op zo’n moment wil men een uitvaartleider die zich kan verplaatsen in de situatie en die kan helpen en begeleiden om de uitvaart te regelen zoals als men dat wil.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wordt u geconfronteerd met zo’n droevige situatie, dan kunnen wij u volledig helpen, ondersteunen en voor u klaar staan om samen met u de uitvaart te regelen zoals u dat in gedachten heeft. Wij kunnen u adviseren en praktische tips geven over wat de mogelijkheden zijn en bij de uitvoering daarvan helpen. Wij regelen samen met u of voor u alle formaliteiten. Alles zoals u dat wenst.

 

Verdriet kunnen wij niet wegnemen, maar wij kunnen u wel een helpende hand bieden en u tot steun zijn om samen met u de uitvaart te verzorgen. Dat is belangrijk.

 

Praktische informatie

De belangrijkste keuze is: wilt u een begrafenis of een crematie. U kunt een geheel eigen invulling geven aan de uitvaart.

 

Verzorging

U kunt zelf het kind helemaal verzorgen en kleden of dit samen met ons doen. U kunt het ook aan ons overlaten.

 

Opbaring

Opbaring gebeurt altijd met een koeling en daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

  • Waar en hoe wordt het kind opgebaard: thuis of in een rouwcentrum, op een bedje, in een wiegje, kistje, mandje of iets anders. Voor de bekleding kunt u kiezen uit verschillende stoffen en kleuren. U kunt ook zelf de bekleding maken.

  • Ook het kistje of mandje kan allerlei kleuren hebben. Maar u kunt ook zelf een kistje maken en dat kan van verschillende materialen. Dit materiaal moet dan wel milieuvriendelijk en afbreekbaar zijn; dat is namelijk wettelijk verplicht. U kunt echter ook kiezen voor een soort van lijkwade die u, indien u dit wenst, zelf kunt maken. De kleur, bedrukking, print, versierselen kunt u geheel naar eigen wens invullen. Ook hier geldt echter dat het materiaal milieuvriendelijk en afbreekbaar moet zijn.

 

Inrichten van opbaarkamer

U laat de kamer zoals hij is of u kunt hem speciaal inrichten. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van speelgoed of andere spullen van uw kind. Misschien tekeningen op het kistje maken of foto’s erop plakken, ballonnen eraan bevestigen, een tekenfilmpje of lievelingsmuziek draaien dat uw kind mooi vond, etc. etc. Er zijn mogelijkheden te over.

 

Rouwcirculaire

Wilt u dat er een rouwkaart wordt gemaakt en zo ja, wat voor kaart. Het kan van alles zijn. U kunt de kaart ook zelf maken. En wat moet daar dan op komen te staan: alleen maar tekst of misschien een foto, tekening, een gedichtje of iets persoonlijks van uw kind.

 

Broertjes en zusjes

Hoe betrekt u broertjes en zusjes erbij, familie, eventuele vriendjes en vriendinnetjes en/of klasgenootjes. Voor broertjes en zusjes kan het heel belangrijk zijn dat zij er vanaf het begin bij betrokken worden. Uitvaartverzorging Herman Bottenberg heeft voor hen een speciaal boekje waarin ze van alles kunnen aangeven over hun overleden broertje of zusje.

 

Het afscheid

De dag van de uitvaart is een heel belangrijke, maar tevens moeilijke dag. Ook op deze dag is het mogelijk om dingen zelf te doen. Vul deze dag in en luister daarbij naar uw hart. Want als de dag wordt ingevuld zoals uw hart het ingeeft, dan kan dat veel kracht en moed geven. U kunt denken aan een heel persoonlijke plechtigheid samen met familie, vrienden en eventueel klasgenootjes, door o.a. muziek draaien, gezamenlijk kinderliedjes zingen, verhaaltjes vertellen, gedichtjes voorlezen, video-opnames van uw kind laten zien. Ballonnen, foto’s, tekeningen, knuffels, speelgoed, gedichtjes en bloemen bij het kistje neerleggen. Maar u kunt ook denken aan een mooie kerkdienst met daarin persoonlijke elementen van uw kind.

 

Begraven en crematie

Op verschillende begraafplaatsen zijn speciale plekken ingericht voor kindergraven. Als men hiervoor kiest, dan moet men zich wel realiseren dat, als te zijner tijd de ouders komen te overlijden, ze niet kunnen worden bijgezet in het graf van hun kind. Bijzetting kan wel in een regulier graf. Er zijn tal van mogelijkheden voor een grafmonumentje naar eigen of bestaand ontwerp en u kunt kiezen uit allerlei materialen.

 

 

Wij kunnen suggesties doen met betrekking tot de crematie over bijvoorbeeld wat te doen met de as. Geeft u die een mooi plaatsje thuis, op de begraafplaats in een urngrafje, bij het crematorium in het columbarium, strooit u de as uit op een voor u dierbare plaats of strooiveld bij crematorium of begraafplaats. U kunt ook wat as in een sieraad of mini-urn laten maken. En er kan een urnmonumentje naar eigen of bestaand ontwerp gemaakt worden. Kortom, er is heel veel mogelijk.

 

Alles conform úw wensen

Eén ding staat voor Uitvaartverzorging Herman Bottenberg vast: de uitvaart moet worden uitgevoerd zoals de nabestaanden het willen. Misschien heeft uw overleden kind zelf al iets aangegeven of hebben broertjes en zusjes suggesties. Alle wensen zijn heel belangrijk en staan bij ons altijd centraal. Het is al lang niet meer zo, dat een uitvaart volgens een vast patroon moet verlopen. Eigen invulling verdient bij ons de voorkeur: niets moet en alles mag, zolang de waardigheid van de overledene, ook van een kind, in stand wordt gehouden. Ook in deze moeilijke tijd kan Uitvaartverzorging Herman Bottenberg voor u een steun zijn en samen met u alles verzorgen en regelen.

bottom of page