top of page

Dag van de uitvaart

De dag van de uitvaart is voor de meeste mensen emotioneel zwaar: er wordt dan definitief afscheid genomen van
de dierbare. Vaak kiest men ervoor de condoleance, het tekenen van het register en het afscheid nemen, voorafgaand aan de uitvaartplechtigheid te laten plaatsvinden. Maar het kan ook de avond ervoor, al dan niet voorafgegaan door een avondwake. Het condoleren en tekenen van het register is ook mogelijk na afloop van de begrafenis of crematie.

'De dag van de uitvaart is voor de meeste mensen emotioneel zwaar: er wordt dan definitief afscheid genomen van de dierbare.'

Het sluiten van de kist

Voor de aanvang van de plechtigheid wordt meestal de kist gesloten, maar dit kan ook na de plechtigheid. Het sluiten van de kist wordt steeds vaker door de familie gedaan. Dat geldt ook voor het dragen van de kist in de kerk, de aula, op de begraafplaats of in het crematorium. Uiteraard is in alle gevallen de keus aan de familie.

De afscheidsdienst

De afscheidsdienst kan een kerkelijke dienst zijn, een niet-kerkelijke dienst of een combinatie van beide (bijvoorbeeld een afscheidsdienst in een kerk, gevolgd door een samenkomst in het crematorium). Sprekers bij een afscheidsdienst kunnen verschillende personen zijn, zoals een dominee, pastor, humanist, familie, vrienden, kennissen of anderen.

 

Kerkelijke dienst

Bij een kerkelijke dienst moet men zich houden aan de regels van de betreffende kerk. De voorganger stelt in overleg met de familie de afscheidsdienst samen (keuze liederen, lezing, etc.). De afscheidsdienst kan men op verschillende plaatsen houden: in de kerk, in het rouwcentrum, in de aula van de begraafplaats of het crematorium of in een ander gebouw naar keuze. Het kan echter ook in de buitenlucht plaatsvinden.

 

Niet-kerkelijke dienst

De invulling van een niet-kerkelijke dienst (keuze muziek, persoonlijke teksten, gedichten) geschiedt meestal door de nabestaanden, wel of niet in overleg met een ritueelbegeleider. Op die manier kunnen ze hieraan op een eigen persoonlijke wijze vorm en invulling geven. Uiteraard kan Uitvaartverzorging Herman Bottenberg u hierover het een en ander adviseren.

 

Het laatste afscheid

Bij een begrafenis heeft u de keuze de kist in uw bijzijn helemaal of gedeeltelijk te laten dalen in het graf. Bij een crematie heeft u meestal de keuze de kist te laten staan of deze te laten dalen of laten verdwijnen achter een gordijn. Aan het eind van de begrafenis of crematie kunt u ervoor kiezen of u als eerste of als laatste afscheid wilt nemen van de overledene. Indien gewenst kunt u na afloop nog even samenkomen. Dit gebeurt veelal door middel van een koffietafel of buffet.

bottom of page